Σελίδες

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Special Olympics

Το Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics



Η ιστορία
«Από μια θερινή κατασκήνωση για ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες σ’ ένα Παγκόσμιο Κίνημα,
τα Special Olympics αλλάζουν ζωές και συμπεριφορές για περισσότερο από 40 χρόνια».

Τα Special Olympics είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε επισήμως το 1968, δίνοντας μορφή στο όραμα της ιδρύτριάς του,
Eunice Kennedy Shriver (1921-2009), αδελφής του Προέδρου των Η.Π.Α
John F. Kennedy. Ένα όραμα που γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1962 σε μία θερινή κατασκήνωση στο σπίτι της Eunice, όπου κλήθηκαν παιδιά και ενήλικες με διανοητική αναπηρία, προκειμένου η ίδια να ανιχνεύσει τις δυνατότητές τους σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.

Δύο μόλις χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1968, λαμβάνουν χώρα στο Illinois των Η.Π.Α οι πρώτοι Διεθνείς Θερινοί Αγώνες Special Olympics με συμμετέχοντες 1.000 αθλητές με διανοητική αναπηρία από 26 Πολιτείες των Η.Π.Α και τον Καναδά, ενώ τον Δεκέμβριο του 1971 τα Special Olympics λαμβάνουν από την Ολυμπιακή Επιτροπή των Η.Π.Α το προνόμιο, να είναι μεταξύ των δύο φορέων στην Αμερική που έχουν το δικαίωμα να φέρουν το τίτλο “Olympics”.

Από τότε μέχρι σήμερα, τα Special Olympics έχουν εξελιχθεί σ’ ένα Παγκόσμιο Κίνημα που δίνει την ευκαιρία σε 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες από 185 χώρες του κόσμου, κυρίως μέσω του αθλητισμού, να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους, να ανακαλύπτουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες και με τους τρόπους αυτούς να αποτελούν ενεργά και χρήσιμα μέλη της κοινοτήτων τους.

Στους αθλητικούς αγώνες που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τα
Special Olympics ανά τον κόσμο, προσφέροντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερα από 30 Ολυμπιακού τύπου θερινά και χειμερινά αθλήματα, παίρνουν μέρος: 550.000 αθλητές στις Η.Π.Α, 500.000 στην Ευρώπη, 700.000 στην Κίνα και 410.000 στην Ινδία.
Στην Ελλάδα, οι αθλητές που συμμετέχουν σε αθλητικές διοργανώσεις των Special Olympics φτάνουν τις 12.000.



Φιλοσοφία

«Τα Special Olympics διδάσκουν σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι καμία σωματική ή διανοητική δυσκολία
δεν μπορεί να κάμψει τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος.»
BarackObama, Πρόεδρος Η.Π.Α

Στα επιμνημόσυνα αυτά λόγια του Προέδρου των Η.Π.Α για την Eunice Kennedy Shriver συμπυκνώνεται η φιλοσοφία του Παγκοσμίου Κινήματος των Special Olympics.

Η πίστη δηλαδή, ότι οι άνθρωποι με διανοητική αναπηρία μπορούν με την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη να αναδείξουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες, να απολαύσουν ισότιμα με τους άλλους ανθρώπους τη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός και να αποδείξουν στην κοινωνία ότι: ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ.

Οι σύγχρονες εξάλλου ερευνητικές προσπάθειες που διεξάγουν από το 2001 τα Special Olympics σε συνεργασία με διαφόρους επιστημονικούς φορείς του κόσμου, καθώς και η σαραντάχρονη διεθνή τους πείρα αποδεικνύουν με γεγονότα και αριθμούς πλέον, ότι οι δυνατότητες που δίνει το Παγκόσμιο Κίνημα σε ανθρώπους με διανοητική αναπηρία για συμμετοχή στον αθλητισμό, για την κοινωνική τους ένταξη και την απόδειξη της επάρκειάς τους στην κοινωνία είναι ευεργετικές για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και τις κοινότητες στις οποίες ζουν, ανεξαρτήτως πολιτιστικών, θρησκευτικών ή άλλων διαφορών.

Αποστολή

«Η διανοητική αναπηρία είναι άλλη μια απόδειξη της παγκόσμιας διαφορετικότητας. Ας δεσμευτούμε όλοι στις θεμελιώδεις αρχές της αξιοπρέπειας και της ισότητας για όλους τους ανθρώπους» Kofi A. Annan, Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών

Η αποστολή του Παγκόσμιου Κινήματος των Special Olympics αναφέρεται στους εξής στόχους:

Να εμπνέει την ειρήνη στην παγκόσμια κοινότητα.
Σ’ ένα παγκόσμιο περιβάλλον διαρκών απειλών από πολέμους, εθνικές διαμάχες και τρομοκρατία, τα Special Olympics αποδεικνύουν ότι άνθρωποι από διαφορετικές φυλές, διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικές εποχές μπορούν ειρηνικά να συνεργάζονται πάνω σε κοινές, διαχρονικές και πάνω απ’ όλα πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Σε μια πορεία 40 χρόνων του Παγκοσμίου Κινήματος Special Olympics, αθλητές με διανοητικές δυσκολίες συναντιόνται τακτικά για να αγωνιστούν, ακόμα και αν προέρχονται από διχασμένα έθνη.
Να αλλάζει συμπεριφορές.
Τα Special Olympics είναι το μεγαλύτερο σχολείο ανθρωπιάς. Και οι αθλητές των Special Olympics είναι εκείνοι που δίνουν μαθήματα ικανότητας, αποδοχής και συμμετοχής στο πεδίο της ευγενούς άμιλλας που προσφέρει ο αθλητισμός.
Να ενθαρρύνει μέσα από τον αθλητισμό.
Για ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες, τα Special Olympics είναι συχνά ο μόνος χώρος, όπου έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους, να νιώσουν τη χαρά του αγώνα και την αποδοχή που προσφέρει ακόμα και μόνη, η συμμετοχή.
Να καθιερώσει τους Παγκοσμίους Αγώνες Ποδοσφαίρου Special Olympics.
H έκρηξη της αδρεναλίνης. Οι φωνές των παιχτών που αγκαλιάζονται στο σφύριγμα της λήξης. Τα Special Olympics αγωνίζονται να μεταφέρουν τη μοναδική εμπειρία του ποδοσφαίρου σε 500.000 ανθρώπους με διανοητική αναπηρία σε όλο τον κόσμο.
Να εκπονεί προγράμματα για την Παγκόσμια Υγεία.
Μέσα από το πρόγραμμα «ΥΓΙΕΙΣ ΑΘΛΗΤΕΣ» των Special Olympics, περίπου 63.000 άνθρωποι με ειδικότητες υγείας εκπαιδεύονται κάθε χρόνο, δουλεύοντας με ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες και μεταφέροντας αυτή τη γνώση και την εμπειρία στις πατρίδες τους. Πολλοί γιατροί αφοσιώθηκαν, μετά από την εμπειρία τους σε αγώνες Special Olympics, στην αναζήτηση πρακτικών που βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο ανθρώπων με διανοητική αναπηρία.
Να ενθαρρύνει την έρευνα.
Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων με διανοητική αναπηρία προϋποθέτει συνολική κατανόηση του τι είναι απαραίτητο να γίνει και με ποιο σχέδιο μπορεί αυτό να προσφερθεί. Από το 2001, τα Special Olympics σε συνεργασία με πανεπιστήμια και διάφορους επιστημονικούς φορείς ανά τον κόσμο διεξάγουν συνεχώς έρευνες σε σχέση με τις ευεργετικές επιπτώσεις του αθλητισμού σε ανθρώπους με διανοητική αναπηρία, στις οικογένειές τους και στις κοινωνίες που ζουν.
Να εκπαιδεύει την κοινωνία σε σχέση με τον τρόπο που πρέπει να απευθύνεται και να συμπεριφέρεται σε ανθρώπους με διανοητική αναπηρία.
Να εκπαιδεύει προπονητές αθλητών με διανοητική αναπηρία για τις ιδιαίτερες πρακτικές που πρέπει να χρησιμοποιούν, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα αθλητικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.


Τα Special Olympics Ελλάς ιδρύθηκαν το 1987 ως ένα μη κερδοσκοπικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό σωματείο με σκοπό την ένταξη των Ελλήνων με διανοητική αναπηρία στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics, προσφέροντας σε αυτούς τη δυνατότητα να αναδείξουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους και να τις προβάλλουν στην παγκόσμια κοινότητα, μέσα από τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Ταυτόχρονα, ανέλαβαν την ευθύνη να εμπνεύσουν στην ελληνική κοινωνία και την πολιτεία το σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων με διανοητική αναπηρία, τις ξεχωριστές ανάγκες τους και την πεποίθηση ότι αποτελούν χρήσιμα και ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας.

Τα Special Olympics Ελλάς τελούν υπό την Υψηλή Προστασία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και υπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Είναι συνδεδεμένο μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και έχουν αναγνωρισθεί επίσημα από το Υφυπουργείο Πολιτισμού (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού), ως Φίλαθλο Αθλητικό Σωματείο.

Η δράση των Special Olympics Ελλάς μέχρι σήμερα στηρίζεται σε εθελοντές.

Τα έξοδα διοργάνωσης και συμμετοχής των αθλητών σε αγώνες καλύπτονται από χορηγίες ιδιωτικών και δημοσίων φορέων, ενώ ένα σεβαστό ποσό καλύπτεται από την Πολιτεία.
Μέχρι σήμερα τα Special Olympics Ελλάς προσφέρουν δυνατότητες συμμετοχής σε ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες σε είκοσι τέσσερα (24) Ολυμπιακού τύπου αθλήματα:
Στίβο, Κολύμβηση, Ρυθμική και Ενόργανη Γυμναστική, Καλαθοσφαίριση, Αντισφαίριση, Ποδόσφαιρο, Πετοσφαίριση, Ιππασία, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Μπόουλιγκ, Κωπηλασία, Ποδηλασία, Άρση Βαρών, Γκολφ, Τζούντο, Χάντμπολ, Ιστιοπλοΐα, καθώς και σε τέσσερα χειμερινά αγωνίσματα: Αλπικό Σκι, Δρόμους Αντοχής, Παγοδρομίες και Αγώνες Δρόμου με Χιονοβατίδες. Από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο κάθε έτους τα Special Olympics Ελλάς, πέραν των προγραμμάτων προπόνησης, οργανώνουν Τοπικούς, Περιφερειακούς και Πανελληνίους Αγώνες.

Οι Έλληνες αθλητές Special Olympics που έχουν λάβει μέρος σε αγώνες, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, ανέρχονται περίπου στους 12.000, συμμετέχουν ανελλιπώς στις προπονήσεις, δουλεύουν σκληρά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και αποδεικνύουν καθημερινά στην ελληνική κοινωνία και σ’ ολόκληρο τον κόσμο ότι δίκαια αξίζουν ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους Έλληνες, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής.



Ημερομηνίες Ορόσημο για τα Special Olympics Ελλάς:

Η Ιδρυτική Πράξη του Κοινωφελούς Αθλητικού και Εκπαιδευτικού, Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου με την επωνυμία Special Olympics International Ελλάς (ΣΠΕΣΙΑΛ ΟΛΥΜΠΙΚΣ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ - ΕΛΛΑΣ) υπεγράφη το 1987, ενώ η επίσημη αναγνώριση από την Ελληνική Πολιτεία έγινε με την υπ’ αρίθμ. 397/1988 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και κατεχωρίθη με αριθμό μητρώου 16033.

1990 : Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κος Κωνσταντίνος Καραμανλής θέτει το Σωματείο Special Olympics υπό την Yψηλή Προστασία του.

1990 : Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειάς της, εγκρίνει την εφεξής διάθεση του Ολυμπιακού Κατόπτρου στα Special Olympics Ελλάς για την Αφή της Φλόγας της Ελπίδας, η οποία θα πραγματοποιείται στον Ιερό Λόφο της Πνύκας.

1991 : Τα Special Olympics Ελλάς αναγνωρίζονται από αθλητικές ομοσπονδίες της xώρας μας, οι οποίες παρέχουν τη στήριξη τους σε κάθε μεγάλη διοργάνωση.

1993 : Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με ομόφωνη απόφαση της, επίσημα υποδέχεται τα Special Olympics Ελλάς ως συνδεδεμένο μέλος της.

1997 : Τα Special Olympics Ελλάς αναγνωρίζονται επίσημα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ως Φίλαθλο Αθλητικό Σωματείο.

2001 : Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος υπογράφει Διακήρυξη Στήριξης του Σωματείου Special Olympics.

2001 : Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κος Απόστολος Κακλαμάνης απονέμει στα Special Olympics Ελλάς το Χρυσό Μετάλλιο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σε ειδική Τελετή, την 21.03.2001.

2002 : Η Βουλή των Ελλήνων θέτει τα Special Olympics υπό την Αιγίδα της.

2002 : Η Ακαδημία Αθηνών απονέμει το Βραβείο της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών στα Special Olympics Ελλάς.

2004 : Στo πλαίσιo των Παγκοσμίων Αγώνων Καλαθοσφαίρισης στη Ρόδο, η FIBA Ευρώπης υπογράφει με τα Special Olympics Ευρώπης και Ελλάδος, Πρωτόκολλο Συνεργασίας Αορίστου Χρόνου.

2004 : Στo πλαίσιo του Παγκοσμίου Φεστιβάλ Special Olympics που πραγματοποιείται στη Ρόδο, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία υπογράφει Διακήρυξη Αναγνώρισης του Έργου των Special Olympics Ελλάς.

2005 : Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κος Κάρολος Παπούλιας ανακοινώνει τη στήριξή του στο Σωματείο Special Olympics Ελλάς, στο πλαίσιο των Πανελληνίων Αγώνων «Ιωάννινα 2005».

2006 : Στις εκδηλώσεις Special Olympics που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της «ΠΑΤΡΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ», η LEN (Ευρωπαϊκή Κολυμβητική Ένωση) υπογράφει με τα Special Olympics Ευρώπης και Ελλάδος Πρωτόκολλο Συνεργασίας Αορίστου Χρόνου.

2006 : Με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, η Ελλάδα διεκδικεί τη Διοργάνωση και Φιλοξενία των XIII Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics το 2011, υπό την προεδρία της Προέδρου των Special Olympics Ελλάς Κας Γιάννας Δεσποτοπούλου.

2007: Η Διεθνής Επιτροπή Special Olympics, την 5η Ιουνίου 2007, αναθέτει στην Αθήνα τη Διοργάνωση των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics του 2011.


Μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις Special Olympics στην Ελλάδα:

* Αθήνα, 22-23 Μαΐου 1991: Πανελλήνιοι Αγώνες Στίβου Special Olympics
* Αθήνα, 10-17 Μαΐου 1992: Ελληνοκυπριακοί Αγώνες Special Olympics
* Αθήνα 8-15 Μαΐου 1993: Αγώνες Ευρωπαϊκής Ενώσεως Special Olympics
* Αθήνα, 19-26 Μαΐου 1996: Ευρωπαϊκοί Αγώνες Στίβου Κολύμβησης Special Olympics
* Αθήνα, 5-9 Απριλίου 1998: Ευρωπαϊκοί / Μεσογειακοί Αγώνες Special Olympics (Στίβος, Κολύμβηση,Καλαθοσφαίριση, Ποδόσφαιρο, Επιτραπέζια Αντισφαίριση)
* Αθήνα, 26-31 Μαρτίου 2000: Special Olympics Millennium Games
* Πάτρα, 30 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2000: Πανελλήνιο Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης Special Olympics
* Κιλκίς , 18- 20 Μαΐου 2001: Πανελλήνιοι Αγώνες Ποδηλασίας Special Olympics
* Αθήνα, 19 – 23 Απριλίου 2002: Αγώνες των τριών Ηπείρων (Στίβος, Ποδηλασία, Ποδόσφαιρο Σάλας, Καλαθοσφαίριση, Bowling)
* Χανιά 28-30 Μαρτίου 2003: Πανελλήνιοι Αγώνες Κολύμβησης – Bowling
* Ρόδος 14-22 Μαΐου 2004: Παγκόσμιο Φεστιβάλ Special Olympics ‘‘Education through sports’’
* Ιωάννινα, 26-30 Μαΐου 2005: Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics (Bowling, Ποδηλασία, Ποδόσφαιρο, Κολύμβηση)
* Άρτα 13- 15 Απριλίου 2006: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ποδοσφαίρου 5Χ5 Special Olympics
* Αθήνα, 13-19 Μαΐου 2007: Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics
* Αθήνα ,28 Νοεμβρίου 2007: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ποδοσφαίρου Special Olympics
* Μεσολόγγι, 13- 15 Απριλίου 2008: Πανελλήνιοι Αγώνες Ποδηλασίας Special Olympics
* Αθήνα , 4 Δεκεμβρίου 2008: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ποδοσφαίρου Special Olympics
* Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2008: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ποδοσφαίρου Special Olympics
* Αθήνα, 10 Ιουνίου 2008: Αγώνες Στίβου & Κολύμβησης Special Olympics
* Χαλκίδα , 26-27 Μαρτίου 2009: Πανελλήνιοι Αγώνες Ποδηλασίας Special Olympics
* Πάτρα, 3-5 Απριλίου 2009: Πανελλήνιοι Αγώνες Κολύμβησης Special Olympics
* Θεσσαλονίκη, 28 – 30 Μαΐου 2009: Πανελλήνιοι Αγώνες Special Olympics (Ποδόσφαιρο, Ρυθμική Γυμναστική, Αντιπτέριση)